Składniki
- 400 liści z wiśni,
- 2 litry wody,
- 1,5 kg owoców aronii,
- 1,5 kwasku cytrynowego,
- 2 kg cukru,
- 1 litr spirytusu
Etapy przygotowania
Liście dokładnie opłukać, umyć również owoce aronii.
Liście i aronię zalać 2 litrami wody i gotować około 15 minut.
Gdy przestygnie, tak żeby się nie poparzyć - powstały wywar przecedzić a liście z owocami lekko wycisnąć przez gazę.
Do uzyskanego wywaru dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, gotujemy mieszając do rozpuszczenia się cukru i kwasku.
Studzimy.
(Ja studzę w ten sposób, że wstawiam uzyskany sok do większego garnka z zimną wodą).
Do chłodnego soku wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do butelek.
Nadaje się do spożycia po wystygnięciu. Można je przyspieszyć wstawiając do lodówki. Z takiej porcji otrzymujemy do 4 litrów nalewki.
Liście i aronię zalać 2 litrami wody i gotować około 15 minut.
Gdy przestygnie, tak żeby się nie poparzyć - powstały wywar przecedzić a liście z owocami lekko wycisnąć przez gazę.
Do uzyskanego wywaru dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, gotujemy mieszając do rozpuszczenia się cukru i kwasku.
Studzimy.
(Ja studzę w ten sposób, że wstawiam uzyskany sok do większego garnka z zimną wodą).
Do chłodnego soku wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do butelek.
Nadaje się do spożycia po wystygnięciu. Można je przyspieszyć wstawiając do lodówki. Z takiej porcji otrzymujemy do 4 litrów nalewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz